Amerikansk Äppelpaj

Hej.

Nu är det söndag igen. Dagarna går fort nu. Värmen börjar ju komma så det är ju skönt i alla fall. 

Kan man sitta på balkongen och verandan och dricka något kallt och käka gott 🙂

Men nu blir det ett litet efterrättsrecept till er i form av en amerikansk äppelpaj.

Och det går ju att ta andra frukter men äpple är väl aldrig fel ^^

Ingredienser;

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ekologiskt ägg

1/2 msk kallt vatten

Fyllning;

12 stora Granny Smith äpplen

Saft av 1 citron

50 g smör

4 msk strösocker

2 tsk kanel

1 tsk malen ingefära (valfritt)

Pensling;

Ägg

Mjölk

Råsocker eller Brun Farin

Gör såhär;

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. 

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.

Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.

Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. 

Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, ställ formen över så ser du om utkavlingen räcker. 

Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten.

Fyll pajformen med de stekta äpplena.

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. 

Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket.

Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformerna på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera med antingen vaniljsås eller glass.

Hoppas det smakar!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.