Gammeldags Kanelbullar

Hallå!

Det kan väl aldrig gå fel med dem gamla hederliga kanelbullarna så här får ni recept på gammeldags kanelbullar.

Ingredienser;

100 – 150g Margarin

5 dl Mjölk

50g Jäst

1 – 1,5 dl Socker

0,5 tsk Salt

2 tsk Kardemumma (valfritt)

Cirka 13 dl Vetemjöl

Fyllning;

50g Margarin

1 dl Socker

1 msk Kanel

Pensling;

1 uppvispat Ägg

2 tsk Vatten

Garnering;

Pärlsocker eller hackad Mandel

Gör såhär;

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt (37 garder).

Smula jästen i en bunke. Häll sedan i degvätskan i bunken och rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt socker, salt, eventuellt kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen.

Arbete ihop degen i cirka 4 minuter tills den är smidig och släpper från kanterna.

Degen ska nu jäsa, övertäckt med bakduk, i cirka 40 minuter.

Lägg degen på ett mjölat bord och knåda den smidig. Dela sedan degen i 2 bitar och kavla ut varje bit och lägg på fyllningen.

Du kan antingen bre på margarinet först och sedan hälla på ett lager av socker och kanel eller så låter du margarinet bli rumstempererat och häller i sockret och kanelen och blandar ihop allt och brer ut det över degen.

Du rullar sedan ihop degen och skär i bitar så du får ungefär 20 stycken på varje. Lägg dem sedan i bullformar på plåtar och låt dem sedan jäsa, övertäckta med bakduk, i cirka 40 minuter.

Innan dem ställs in i ugnen så pensla och garnera dem och sedan gräddar du bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i 6-8 minuter.

Låt bullarna svalna på galler övertäckta med bakduk.

img_0286

Hoppas det smakar!

1 trackback / pingback

  1. Rimbobullar – KitchenFreak

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.