Grekiskt bröd

Hejsan.

Här kommer ett recept på ett bröd som passar jättebra till soppan i föregående inlägg eller bara som det är till frukost 🙂

Ingredienser;

20g Jäst

2 tsk Salt

3 dl Vatten

7,5-8 dl Vetemjöl

1 msk Olivolja, till plåten

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till 30-35 grader, häll en del av det på jästen och blanda om tills jästen löst sig.

Blanda i resten av degspadet, saltet och sedan mjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen så den släpper ifrån kanterna på bunken.

Plasta in bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar, tills degen är dubbelt så stor.

Förvärm ugnen till 250 grader och smörj en plåt med olivolja.

Häll ut degen på ett mjölat bord och strö över lite mjöl och forma den försiktigt till en limpa. Försök att inte knåda degen för mycket. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt i en värmetålig skål i botten på ugnen. Sätt in brödet i mitten av ugnen efter du har gett brödet 3-4 snitt och lägg samtidigt i 3 stycken isbitar i skålen så att du får ånga och då får du en fin skorpa på brödet.

Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.

Tycker du att brödet får färg snabbt så är det bara att lägga en bit folie på brödet under den sista tiden som den ska va i ugnen.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

p1020237 p1020239

Hoppas det smakar!

1 kommentar

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.