Italienskt lantbröd

God kväll på er. Hoppas ni haft en bra tisdag.

Själv har bakat bullar men det får ni recept på sedan, för nu ska ni få ett gott recept på Italienskt lantböd.

Och jag hade tänkt att få upp detta tidigare men har bakat och sedan hade en katt snott min stol, och jag säger som min gubbe att de är inte flytbara, haha.

Ingredienser:

10 gram jäst (jag använde torrjäst som finns på påse men använd färsk om du vill)

5 dl ljummet vatten

2 msk Extra jungfruolivolja

1/2 msk salt

2 dl dinkelmjöl fullkorn (120 g, om ni vill väga istället)

11 1/5 dl dinkelmjöl (690 g, om ni vill väga istället)

  • Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser.
  • Jobba degen i maskin eller för hand i minst 10 min tills den känns smidig och släpper bunkens kanter. Lägg en kökshandduk i en bunke och pudra med mjöl. Lägg ner degen och vik över handduken och täck med löst sittande plastfilm.
  • Jäs i rumstemperatur i 3-4 timmar eller i kylen över natten.
  • Värm upp ugnen till 230 grader med en gjutjärnsgryta i, behåll locket på.
  • Tag ut den heta grytan ur ugnen och lägg försiktigt ner degen med hjälp av handduken. (För mig fastande det lite så skulle ha behövt antingen lite olja eller mjöl i grytan).
  • Stryk lite mjöl över hela brödet och lägg på locket.
  • Grädda ca 45 min tills brödet spruckit upp fint och fått bra med färg både på ovansidan och undersidan. Låt svalna på galler.

Hoppas det smakar!