Lime och Kokostårta

Hejsan allesammans!

Eller kanske god morgon för vissa som har tur och är ledig eller börjar sent 🙂

Nu kommer receptet på tårtan som jag gjorde till min make i helgen när han fyllde år och var första gången jag gjorde denna eller något liknande med lime och kokos men den blev godkänd av honom och de andra…… även om hans åsikt är viktigaste.

Och bli inte rädd för att det ser mycket ut för lime curden och moussen kan göras innan och bottnarna för den delen också, det är ju bara att frysa in dem om det skulle bli flera dagar innan själva ”slå ihop tårtan till sin helhet”.

Så gör något varje dag så arbetar ni inte ihjäl er och kan göra annat roligt också 🙂

Och som jag skriver lite längre ner så använde jag större form så jag dubblade tårtbotten receptet då jag inte har 15 cm´s form.

Ingredienser;

Tårtbotten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
1.5 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver

Kokosmousse:
1 dl Creme fraiche
1 dl Strösocker
1 dl Kokosflingor
1.5 dl Vispgrädde

Lime curd:
3 Ägg
1.5 dl Strösocker
3 st Lime, rivet skal
1 dl Limesaft
75g Smör, rumsvarmt

Garnering:
2.5 dl Vispgrädde
1.5 dl Kokos
2 st Lime, rivet skal

Gör så här;

Tårtbotten;

Klä en 15 cm (Jag hade en 24-25 cm och körde dubbelt recept) springform med bakplåtspapper, höga kanter av papper är ett måste.
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker ljust och luftigt, ca 10 minuter med elvisp/assistent. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten.
Vänd om försiktigt med en slickepott.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Kokosmousse;

Vispa creme fraiche och strösocker till en tjock, gräddliknande smet.
Vänd ner kokosflingorna och ställ i kylen ett par timmar, helst över natten.
Ju längre den står i kylskåpet ju godare smak kommer den att få.
Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den.
Låt stå i kylskåpet med locket på tills du ska använda den.

Lime curd;

Vispa upp äggen lätt.
Rör ihop ägg, strösocker, limeskal- och saft i en värmetålig skål. Ställ skålen i hett vattenbad.
Värm under omrörning tills curden tjocknar.
Ta skålen åt sidan och klicka ner smöret. Rör ihop en slät kräm.
Häll upp på väl rengjorda burkar.

Curden håller sig ca. 1 vecka i kylskåp.

Garnering;

Vispa upp grädden.
Finriv limeskalet och blanda det med kokos.

Tårtan:
1. Lägg understa botten på ett tårtfat.
2. Bred på ett lager Lime curd och ett tjockt lager Kokosmousse.
3. Gör likadant på nästa botten.
4. Lägg på den sista botten och spackla sedan tårtan med grädden.
5. Strö till sist över kokosblandningen.

Hoppas det smakar!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.