Lussebullar

Hej!

Jul, vad gör man då? Jo, man gör lussebullar och varför inte? Det är ju nog bland det godaste som finns. Fast jag kan nog inte säga det för jag tycker det mesta med mat och bak är det godaste 😉

Men här får ni recept på lussebullar och om man verkligen tycker om russin så kan man ha det i själv degen också och inte bara på toppen som är det vanligaste.

Ni får helt enkelt göra som ni vill, vad bra va? =D

Ingredienser;

200g Smör

2 påsar (1 g) Saffran

5 dl mjölk

0,5 dl Vispgrädde

50g Jäst

2 Ägg

2 dl Strösocker

1 krm Salt

16–17 dl Vetemjöl Special

Pensling;

1 Ägg

1 msk Vispgrädde

 Russin

Pärlsocker

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.

Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader.

Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.

Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna och börjar den släppa i kanterna innan du använt all mjöl så ha inte i allt för då kan degen bli torr.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.

Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela upp de i bollar som du sedan rullar ut till en lång mask och sedan snurrar till lussebullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna.

Garnera med russin eller pärlsocker och grädda lussebullarna i cirka 10 minuter.

p1020310

Hoppas det smakar!

Kommentera