Noblessetårta

God Morgon på er!

Nu är det ju fredag och då kanske man vill unna sig något på kvällen när man slutat jobbat och ska ha lite mys med familjen eller göra i ordning den för lördagen istället.

Denna tårta är väldigt somrig och kanske konstigt att jag tipsar om den nu men va fan… få lite sommarkänsla såhär på hösten och självklart kanske det inte finns så bra och billiga jordgubbar men använd då några andra bär eller frukt som ni gillar eller mer noblesse 😉

Ingredienser;

Tårtbotten;

5 Ägg
3 dl Strösocker
1,5 dl Vetemjöl
1,5 dl Potatismjöl
2,5 tsk Bakpulver
(Ev. smaksättning, t ex citronessens eller vaniljessens)

Fyllning 1;

200g Naturell färskost

1 dl Lemon Curd

Fyllning 2;

150g Mjölkchoklad

3 dl Vispgrädde

Garnering;

2 dl Vispgrädde

1 l Jordgubbar

1 ask Chokladflarn (av Noblesse-typ)

50 g Mjölkchoklad (hyvlad)

Gör såhär;

Tårtbotten: Jag börjar med att slå på ugnen på 175 grader och sedan smörjer jag en 24 cm springform med flytande margarin.

Sedan klipper jag en krage av bakplåtspapper och fäster i formen, för att tårtbotten inte ska kunna välla över vid gräddning. Och så penslar jag på lite margarin på pappret och bröar formen. Jag använder vetemjöl denna gång men du kan använda kokos eller det vanliga ströbrödet.

Sedan mäter jag upp och blandar mjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål.

Därefter är det dags att knäcka äggen och mäta upp strösockret i en vispskål.

Jag vispar med elvisp tills smeten blivit ljust gul och pösig.

Sedan siktar jag ner mjölblandningen och rör försiktigt. (Rör även ner ev. smaksättning)

Därefter häller jag smeten i formen och sätter in den i nedre delen av ugnen. Nu är det viktigt att inte öppna ugnsluckan under de 20 första minuterna!

Efter ca 20 minuter öppnar jag och lägger en bit folie löst över formen för att förhindra att tårtbotten blir vidbränd på ytan. Men detta är ju olika beroende på hurdan ugn du har så det är bara att låta den gräddas tiden ut om du inte har problem med detta.

Efter 40-45 minuter är tårtbotten klar.

Innan jag stjälper upp den på bakplåtspapper har jag låtit den svalna i formen 5-10 minuter.

Jag lindar in bottnen i plastfolie och när den svalnat helt fryser jag in den. Det är så mycket enklare att dela en halvtinad botten snyggt, den smular sig inte som en nybakad gör men du kan ju absolut skära den direkt efter den har kallnat.

Fyllning 1: Vispa färskost och lemon curd tjockt.

Fyllning 2: Smält mjölkchoklad i mikron eller i vattenbad, vispa grädden fluffig, blanda. Bred fyllningarna på bottnarna och lägg ihop.

Garnering: Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med jordgubbar, chokladflarn och hyvlad mjölkchoklad.

Hoppas det smakar!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.