Risotto

Hallå och trevlig helg på er!

Hoppas ni överlever i värmen och tänker på att inte grilla och fimpa på marken och allt annat som kan göra så det börjar brinna.

Och eftersom man inte får grilla så tänkte jag ge ett tips på risotto som man inte behöver något sånt, förutom en kastrull 🙂

Detta var första gången vi provade detta och vi tyckte det var väldigt gott, sen om en äkta italienare skulle ge godkänd behöver vi inte gå in på 😉 Men jag är väldigt nöjd med detta och köttbiten behövs verkligen inte men vi ville lyxa till det lite, men man blir mätt på ”bara” risotton.

Och det är lite jobb med att den behövs röra om ganska så ofta men samtidigt så är det ungefär 25-30 minuters jobb så är ju inte så farligt och det är ju värt det så kör på och jag hoppas du gillar detta. Och finns massa smaker man kan ha till som saffran, svamp och så vidare men detta är grundreceptet och sedan kan bara din hjärna stoppa dig!

Ingredienser;

1 Gul lök

1 dl Olivolja

4 dl Arborioris

ca 2 dl Vitt vin

ca 1,5 l Varm grönsaks- eller hönsbuljong

2,5 dl Parmesan eller Grana Padano

Salt och Svartpeppar

Gör så här;

Skala och finhacka löken. Fräs den i en tjockbottnad kastrull i rikligt med olivolja tills den är mjuk men utan färg.

Häll i riset, höj värmen något och rör tills riset är väl blandat med löken och att det känns torrt. Detta tar ungefär 1-3 minuter, beroende på mängden ris.

Ha sedan i vinet och låt det ånga bort helt.

Tillsätt sedan en tredjedel av buljongen, som måste va varm, och börja räkna koktiden för riset från det att du häller i buljongen. Rör sakta runt riset tills det har absorberat all buljong och tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning. Risotton ska koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Det tar cirka 17-20 minuter, men det beror på hur mycket ris du har, kastrullens storlek och att buljongen är varm för är den kall så avstannar kokningen.

Sedan när det är klart så ta av kastrullen från plattan och ha i osten. Bäst blir det om risotton är lös när du har i osten för själva osten gör den fastare.

Smaka av med salt och svartpeppar och låt den sedan stå en stund med lock på innan du serverar.

Hoppas det smakar!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.