Saffrans semlor

Hej på er.

Nu ligger väl jag snart på bordet och ska opereras så vi får hålla tummarna att det går bra.

Men medans jag gör detta så tänkte jag ge ett recept på lussebullar möter semlor…. Saffrans semlor!

Ingredienser;

½ g Saffran (1 påse) + 1 tsk Strösocker
3 ½ dl Mjölk, fingervarm
25g Jäst
1 Ägg
1 krm Salt
¾ dl Strösocker
75g Smör, rumsvarmt
1 tsk Kardemummakärnor, mortlade

(antingen i en mortel eller rullad i plast och slagen med kavel)
12–14 dl Vetemjöl

Fyllning;

Mandelmassa

Vaniljkräm

Vispgrädde

Pensling;

Ägg

Gör såhär;

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker.

Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Behövs inte all mjöl så ingen fara för du vill inte ha degen för torr.

Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

Forma dem sedan till runda bollar och låt dem jäsa på en plåt med bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 9-13 minuter.

När dem har svalnat så skär av locket och gröp ur underdelen lite och fyll med valfri fyllning och toppa med grädden.

Lägg sedan på locket och pudra på florsocker eller vaniljsocker.

p1020333

Hoppas det smakar!

Kommentera