Saffransockerbullar med Vit Choklad

Hejsan.

Det blev lite tyst igår men det var verkligen full rulle igår för först jobbade jag och sedan åkte vi mot Stockholm och kollade på bil. Vi kollade först på en Toyota men den var inge bra så vi hamnade hos en bilfirma som sambons bror kände så vi köpte en Peugeot och vi kanske får hämta den idag =)

Den hade kommit in igår så de skulle kolla den och se om något fanns att fixa så vi får hålla tummarna att vi får hämta den idag ^^

Men bak då… det känns som en bra grej att hoppa till 😉

Och jag tänkte småbörja med julbak och bjuder på Saffranssockerbullar med Vit Choklad.

Ingredienser;

½ g Saffran (1 påse) + 1 tsk Strösocker
3 ½ dl Mjölk, fingervarm
25g Jäst
1 Ägg
1 krm Salt
¾ dl Strösocker
75g Smör, rumsvarmt
1 tsk Kardemummakärnor, mortlade

(antingen i en mortel eller rullad i plast och slagen med kavel)
12–14 dl Vetemjöl

Fyllning
ca 150g Vit Choklad, hackad
50g Smör, rumsvarmt
2 msk Florsocker

Garnering
Smör
Strösocker

Gör såhär;

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Behövs inte all mjöl så ingen fara för du vill inte ha degen för torr. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.

Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

img_0364

Hoppas det smakar!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.