Tiramisú

Hallå.

Detta är också en sak som jag velat gjort ett bra tag men har liksom aldrig riktigt tagit mig i kragen och gjort det.

Men så var vi och shoppade massa mat och då slog jag till och såhär blev min lilla efterrätt 🙂

Ingredienser;

2 paket Mascarpone, (250 g/paket)

5 msk strösocker

3 dl vispgrädde

4 st ägg, (äggulan)

200 gram Savoiardikex, ca 24 stycken, ladyfingers

1,5 msk Amarettolikör, (mandellikör) [Valfritt]

4 msk kaffe, starkt, gärna espresso

1 msk kakao

Gör såhär;

Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt.

Separera äggulan från äggvita. Spar gärna vitan och gör maräng.

Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast crème.

Vänd ner grädden i marscarponecrémen och rör försiktigt så att det blandas.

Blanda espresso med Amaretto [valfritt med likören och det går bra med vanligt kaffe men gör det starkt]

Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor glasform med hög kant.

Droppa försiktigt espressolikören, eller bara kaffet, över varje kex med en liten sked eller doppa kexen väldigt snabbt i kaffet som du hällt på en tallrik.

Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt. All vätska kommer inte riktigt att gå åt.

Bred hälften av crémen som ett lager över kexen. Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager créme.

Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras.

Pudra över kakao och servera i bitar eller direkt ur formen.

Hoppas det smakar!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.