
Hallå 🙂
Nu tänkte jag komma med ett recept på bröd och denna gång blir det vörtbröd. Nummer 1 också så inom kort kommer ett till alternativt. Och denna gång provade jag 2 olika öl och då vart det med Carnegie och Guinness.
Men du kan välja andra märken efter vad du gillar.
Så lycka till och hoppas ni har det bra såhär på lill-lördag och inte stressar för mycket 🙂
Ingredienser;
50g Jäst
25g Smör
1 flaska Porter 33cl (Eller Guinness, Iron Age Ale eller annat)
3/4 dl Mörk Sirap
125g Kesella
0,5 påse Vörtkryddor
ca 1 liter Rågsikt
1 dl Russin (valfritt)
Pensling;
Bryggt Kaffe
Mörk Sirap
Gör såhär;
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt sedan porter och värm till 37 grader.
Häll vätskan över jästen lös upp den. Tillsätt sirapen, kesellan, vörtkryddorna, rågsikt och russin (om du väljer att ha i detta).
Arbeta ihop degen väl och låt den jäsa under bakduk i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg över degen på ett mjölat bord och baka ut till 2 stycken limpor. Antingen direkt på en plåt med bakplåtspapper eller i en form. Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk.
Skåra ytan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Ta ut och pensla med kaffe och sirap.
Hoppas det smakar!
Lämna ett svar